Trettondagen 2016

Då har jul och nyår passerat, vi har firat en hel del trots att vi skulle ta det lugnt i år, vi har ju en del med bryggeriet att tänka på, och det är dags att summera 2015.

Vi har hållit flera trevliga bryggkurser och ölprovningar, samtidigt som vi har filat vidare på hur bryggeriet ska se ut och fungera.

Vi fick till kylrummet så att det är tydlig avskärmat och en riktig utsugsfläkt ovanför kokkärlen att lokalen är snustorr under vörtkoket. Ångmaskinen blev bättre och bättre, den levererar riktigt bra med energi till mäsken, vi kan öka temperaturen med en hastighet av 0,8°C per minut.

Vi har byggt en flaskspolare så att det ska gå att skölja 8 flaskor samtidigt, det skyndar på den annars rätt långa flaskfyllningen rejält och bidrar till mer kaffepauser. Vi körde dock vidare med en ensam BeerGun för själva fyllandet.

En av dom största sakerna vi har lärt oss mer om är kolsyresättning av ölen, till exempel vad som är lämpligt när man fyller en flaska för att det inte ska skumma över.

Vi lyckades också kapa till någon mer jästank till vårt stall av jästankar, så när vi har färdigställt 4-5 till så är vi uppe i kapacitet. Vinkelslipen är vår vän.

Det har också varit intressant att bekanta sig ännu mer med alkohollagstiftningen med allt vad det innebär.

Lättölen Slakterigatan har stabiliserats och vi börjar bli rätt så säkra på den, men en hel del experiment har vi fått kassera. En öl som vi dock lyckades med var en folköl åt Stora Ekeby Kött, som de nu har till försäljning.

Under November så experimenterade vi med en folköl som inte var det bästa vi smakat. Samtidigt nalkades december med alla smaker det innebär, så vi gjorde slag i saken och införskaffade en massa kryddor för att testa att krydda öl med. Vi föll för kanel och kardemumma och kryddade upp hela satsen vi hade stående, det visade sig vara ett vinnande koncept, vi kallar den för Krangatan 2015. Ölen tog slut snabbare än vi trodde, så nästa år blir det ännu mer.

2016 väntar mycket nytt och spännande!